Film

2010.09.18. 07:42

Az időutazó felesége

 

Audrey Niffenegger: A Time Traveller’s Wife (magyarul megjelent, 2006, Ulpius ház kiadó) regénye nyomán készült film, Az időutazó felesége ( 2009)

 

 

Az időutazó felesége az egyik legjobb film, amit az utóbbi időben láttam, romantikus szerelmi történet, új, színes, fantáziadús és eleven elrendezésben és mondanivalóval.

A lineáris filmrendezés helyett, ez a mű az idő és a tér dimenzióival, a lélek hallhatatlan, mindentől független és időtlen állapotával foglalkozik

 

A film így olyan, mintha álomszimbolika mentén szerveződne, az igazi mély archetipusokat, igazi emberi értékeket eleveníti fel, az össz  emberi kollektív tudattalanból, mint az élet, a halál, az idő, a tér, a találkozások, a szeretet, a lelki társ, a múlt, a jővő stb. A film így a korlátolt emberi életen túli örök emberi értékekre világít rá.

 

Csak a tuddattalan képes erre a fajta divergens, egyszerre több idejű és a különböző síkok mentén való gondolkodásra, ezért a film nézése során óhatatlanul is bevonódik a személyes, de a kollektív tuddattalanunk is. A film a bal, a racionális agyfélteke mellett a jobb agyféltekére is hat, mely a képek, az álmok, a szimbólumok, az elmélyülés területe.

 

Az idő múlandóságára, ugyanakkor az időtlenségre egyszerre világít rá, mélyebben belehelyez a jelen pillanatában , ezáltal arra sarkal és figyelmeztethet minket, hogy tanuljuk meg megélni a jelent, minden érzékszervünkkel, mert az idő csaló(ka) és nem tudhatjuk mi vár ránk a következő pillanatban.

 

 Ami a jelenben van, azt igyekezzünk minél jobban átélni, színekkel, ízekkel, illatokkal, tapintással, szavakkal és a szavakon túl is, a tapasztalatokkal és élményekkel is.A jelen ilyen szintű és teljes átélése vezet el bennünket a boldogsághoz, az élet megéléséhez, a kiteljesedéshez.

 

 A legfontosabb mondanivalója talán az, hogy az igazi lelki találkozás időtlen és, ha az idő és a tér el is  mozdítja a két embert egymástól, ha újra találkoznak kapcsolatukat ott folytathatják, ahol abbahagyták. Az idő és a tér múlandó, de az, ami  igazi érték az örök.

 

 Ajánlom szeretettel mindenkinek:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativitasfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr362304742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása